Gratis led tips top 10 wat je niet wist over led verlichting

Top 10 van wat je niet wist over verlichting!

1. Is LED verlichting echt zo koud en kil?

Zeker niet! Alle LED-lampen geven hetzelfde licht als de ‘ouderwetse’ gloeilamp. Daarnaast bespaar je met een LED tot 80% energie én gaan ze 25 jaar mee. Een echte investering dus. Er zijn ook LED-lampen met dimmers, waardoor je ook nog eens de volledige controle hebt over het licht.

2. Hoe hoog moet de lamp boven de eettafel hangen?

Hangende verlichting met een kap zijn perfect voor boven keukentafels. Zorg ervoor dat een lamp ongeveer 75 cm boven de tafel hangt. Je creëert zo een gezellige, intieme verlichting die mensen samenbrengt. Kies ook voor een lamp met een dimmer. Zo kan je de verlichting aanpassen naar verschillende stemmingen en gelegenheden zoals studeren (met de laptop), de krant lezen of sfeervol dineren met gasten.

3. Wat is een alternatief voor nieuwe, dimbare matte kaarslampjes voor de kroonluchter?

Heb je een aantal kroonluchters in huis hangen waarvan de huidige matte kaarslampjes vervangen moeten worden door nieuwe en het liefst dimbare lampjes? Dan is het best betaalbare alternatief de EcoClassic kaarslampjes. Deze variant kaarslampjes is iets prijziger, maar ze gaan wel 25 jaar mee en besparen tot 80% op energiekosten.

4. Is er een oplossing voor lichtweerkaatsing via glimmend papier?

Als je aan tafel een tijdschrift leest kan de weerkaatsing van het licht van de lamp heel storend zijn. De oplossing hiervoor is dat je een matte lichtbol in de lamp kunt proberen te plaatsen of met een diffuser onder de lamp te werken.

5. Misverstand; led straalt geen warmte uit

LED straalt nauwelijks voelbare warmte uit en produceert geen UV. Bij LED-verlichting wordt ook warmte geproduceerd bij het overzetten van elektriciteit naar licht. Deze warmte ontstaat tussen de LED-chip en het koellichaam. De warmte gaat dan ook naar achteren weg waardoor LED-lampen dus altijd ruimte aan de achterkant nodig hebben.

6. Waarom duurt het zo lang voordat een spaarlamp op volledige sterkte is?

Ken je dat? Dat wanneer je iets zoekt, bijvoorbeeld onder in de kast van de kinderkamer, je pas na een paar minuten kunt zien wat je zoekt. Daar is een betere oplossing voor. LED’s gaan namelijk direct aan op volle sterkte, net als gloeilampen. En verbruiken tot 80% minder energie.

7. Hoeveel watt is wat?

Snap je ook niets van de nieuwe sterktes? Het is een technisch verhaal over ampère, watt, spanning en lichtsterkte.  Philips bijvoorbeeld heeft een hele handige app om dit om te rekenen.

8. Hoeveel zou je kunnen besparen met ledverlichting?

Een handige tool om uit te reken hoeveel je zou kunnen besparen in je woning. Vergelijk je huidige lichtbronnen met die van bijvoorbeeld Osram energiebespaarders.

9. Bij welke sterkte kan ik goed lezen zonder mijn partner wakker te houden?

Lees je graag in bed? Wat je dan nodig hebt, is een spotlichtje met een flexibele arm. Een bureaulampachtig lichtje, wat je ook veel in hotels ziet. Hij heeft vaak ook een klem, die je aan je hoofdeinde vast kan maken. Deze lampjes geven een klein gebundeld lichtje, dat alleen je boek goed verlicht. En je partner heeft er geen last van!

10.  LED’s zijn zo duur….

In verhouding kunnen LED-lampen duurder zijn. Maar daar staat tegenover dat ze 25 jaar meegaan en tot 80% minder energie verbruiken. Uiteindelijk dus een goede investering!

en.. misverstand; led heeft slechte kleurweergave

De eerste generatie LED-verlichting was blauwig van kleur en gaf weinig sfeer. LED zit echter al jaren in de lift en kan inmiddels uitstekend worden toegepast in professionele projecten. LED-verlichting is namelijk heel goed te sturen. In kledingzaken kan LED bijvoorbeeld daglicht nabootsen voor een kleurechte vertoning van de kleding en in een klaslokaal kan dynamisch LED-licht worden geïnstalleerd voor optimale concentratie: luisteren vraagt om andere verlichting dan werken. Hiermee wordt al volop geëxperimenteerd.